Gå till sidans huvudinnehåll

Kunskapsbanken

Hemligheten bakom framgången

Roy Fares och hans kompanjon Mattias Ljungberg startade cafékonceptet Mr Cake 2017. Succén var ett faktum – vad ledde fram till framgången?

Ända sedan Roy Fares var barn har han vetat att han vill ägna sig åt något praktiskt och kreativt. På hemkunskapen väcktes intresset för bakning och han kände sig snabbt hemma bland ägg, socker, mjöl och glasyr. Dessutom hade han talang. 2005 vann Roy SM för unga bagare och samma år kammade han hem brons på EM. Sedan dess har Roy släppt flertalet kokböcker och synts på tv, bland annat som programledare i tv-programmet Dessertmästarna. Men det är framförallt entreprenörskap som driver Roy framåt. Han älskar att ta sig an nya utmaningar. Och tur är väl det, för det var så framgångssagan Mr Cake föddes.  

– Jag har alltid rest mycket till USA och intresserat mig för sötsaker och bakning som varit lite ”too much”. I Sverige fanns inte riktigt den kulturen och jag ville gå mot strömmen och starta någonting nytt, säger Roy Fares.

Idén om ett café tog form och Roy kontaktade sin kompanjon Mattias Ljungberg för att spåna och bolla idéer. Sedan gick allt snabbt. Mr Cake öppnade i september 2017 och succén var ett faktum. Redan på öppningsdagen ringlade en kö utanför butiken på Rådmansgatan i Stockholm. Roy menar att det blev lite av en hype, men det är inte anledningen till att folk kommer tillbaka.

– Vi vågade tänka helhetskoncept från början. Allt från bakverk till utseende, presentation, bemötande, marknadsföring och sociala medier. Även om det såklart har hjälpt till att jag släppt kokböcker och synts i tv, så är inte det anledningen till att det går bra för Mr Cake. Att vi har återkommande kunder är ett bevis på att det vi gör är bra.

Enligt Roy är de tre viktigaste framgångsfaktorerna för Mr Cake produkterna, upplevelsen och bemötandet. Även marknadsföringen är viktig och Roy berättar att de satsar mycket på att vara kreativa, hålla en hög kvalitet på bilder och vara aktiva i sociala medier. Men vad är nyckeln till att driva ett bolag som funkar och håller ihop?

– Det viktigaste och svåraste med att driva bolag är att få med alla inblandade i samma anda, tankar och visioner. Att kunna förmedla allt från bakverk till upplevelse och bemötande neråt i organisationen. Det gäller att förankra och delegera samtidigt som vi hela tiden vill utvecklas.

Att växa snabbt är en dröm för många start ups. Och även om det utåt sett har gått spikrakt uppåt för Mr Cake, har det inte bara varit en dans på rosor. 

– När vi öppnade 2017 var vi inte förberedda på anstormningen. Vi var underbemannade och inte tillräckligt snabba. Den processen var extremt jobbig. När alla är nya och konceptet är nytt så tär det att aldrig komma ikapp. Men det har också varit väldigt lärorikt. När vi öppnade i Göteborg kunde vi ta med oss mycket rutiner. Vi tog med erfaren personal som stöttade alla nya och det var en helt annan trygghet från början till slut. 

Roy skriver under på att det är en balans att växa hållbart. Och även om man som bolag alltid har en önskan om att växa är det viktigt att stanna upp och se till att allt runtomkring fungerar.

– För att växa på ett hållbart sätt behövs en bra organisation. Struktur och ordning är a och o. Kollapsar man där blir det väldigt rörigt.

Ingen människa är en ö. Och om det är någonting Roy har insett sedan starten av Mr Cake, så är det att våga ta hjälp och anställa folk med olika kompetenser. Speciellt som nystartat tillväxtbolag där det är vanligt att lägga för mycket på sina egna axlar.

– Jag skulle såklart kunna sitta med papper och avtalsfrågor och blanda deg och göra tårtor. Men det är inte att vara en företagsledare. Min vision är att hela tiden få företaget att gå framåt. Min roll är att tänka kreativt och komma med finurliga lösningar samtidigt som jag arbetar med de dagliga frågorna och har människor som hjälper mig att verkställa dem. Det är viktigt att våga ta hjälp och lita på andra. Ibland tror man att man själv är bäst på allt, men en bra ledare måste våga släppa kontrollen.