
Från affärsidé till företagskultur
Hur bygger ett kraftigt växande bolag företagskultur och en stabil organisation? För John Diklev, vd och grundare av Flower, har nyckelorden varit tillit, kommunikation och tydliga mandat.
På några år har han lyckats förvandla sin affärsidé till ett framgångsrikt bolag. Tillväxtresan för John Diklevs Flower har varit rekordsnabb och bolagets innovativa affärsmodell har tillgodosett ett tydligt marknadsbehov. Sedan starten har energibolaget bland annat tecknat avtal med sol- och vindkraftsbolaget OX2 och förvärvat Sveriges största batteripark Bredhälla.
– Genom att optimera användningen av elnätet säkerställs en stadig och tillförlitlig energiförsörjning oavsett väderförhållanden. Vårt mål är att åstadkomma ett mer effektivt elsystem genom att öka andelen vind och sol. I förlängningen gör det att energiomställningen kostar mindre, säger John Diklev, vd och grundare av Flower.
Visionen är tydlig och bolaget har framgångsrikt hittat sin nisch i marknaden. Internt då? Hur bygger ett bolag företagskultur när antalet anställda ökar från 10 till 140 på 30 månader?
– Under de första åren hade vi en nyfiken attityd och testade allt för att hitta vår Product-market-fit. Vår snabba tillväxtresa gav uppmärksamhet, vilket gjorde att vi kunde anställa riktigt grymma människor. Några år senare var vi nästan hundra anställda och då fokuserade vi på att bygga upp en organisation för att kunna agera på den möjlighet som vi hade identifierat i marknaden.
Kulturellt handlade det om att bygga upp bolaget inifrån och definiera hur Flower skulle se ut, vara och fungera. Bolaget skapade en tydlig plan för strategi, kommunikation och ansvar. Målet var att skapa en verksamhet byggd på tillit och transparens.
– Vi har ett decentraliserat beslutsfattande. För att det ska fungera måste organisationen våga ta risk, mandaten för beslutsfattande måste vara tydliga och alla måste förstå hur delarna sammanflätas till ett gemensamt mål.
En av de största utmaningarna har varit att bygga en organisation som är kompetent, men där också varje individ får utväxling på sin kompetens. Enligt John Diklev handlar det om att ha rätt person på rätt plats, men även om att skapa en kultur där medarbetare förstår vikten av att kompromissa för att helheten ska optimeras.
– Alla personer är inte rätt för alla företag. Hade jag vågat inse och säga det tidigare, hade det varit bättre. Jag har också lärt mig att det lätt uppstår målkonflikter om bolagets riktning och att individer kommer bli besvikna. Till en början projicerade jag nästan enbart mina egna tankar om vad jag tycker är en bra organisation, men under resans gång har jag fått respekt för att människor är mycket mer olika än vad jag först trodde.
Flowers målsättning framåt är att diversifiera produktportföljen och utöka sin etablering på både nya och existerande marknader. Bolaget befinner sig i en mognadsfas där fokus ligger på att sätta processer, iterera och växa mer långsamt vad gäller antal anställda. När det gäller företagskulturen handlar det om att utöver beslutsfattande, även distribuera affärsmässighet – och om att föregå med gott exempel.
– Ord spelar roll. Det gäller att upprepa det du vill se som beteende från organisationen och leva som man lär. Om utgångspunkten är att anställda ska vara nöjda med sin tid på bolaget när de byter jobb, så tror jag att färre byter jobb.
Läs mer om Flower: En unik affärsrelation för hållbar tillväxt